Bakala Academy stelt unieke testopstelling voor profwielrenners voor

Vandaag onthulde Bakala Academy, het onderzoeks- en testcentrum voor topsport aan de KU Leuven, een nieuwe blikvanger: een isokinetische fietsopstelling.

  dinsdag 16 januari 2018

Het unieke aan deze vermogenstest is dat wielrenners hiervoor hun eigen fietskader gebruiken en dus maximale prestaties kunnen leveren. Het eindproduct is het resultaat van een Leuvense samenwerking: engineering & design-bedrijf Comate gaf het toestel vorm met steun van de provincie Vlaams-Brabant.

Inspanningstesten, lichaamsmetingen, simulaties van hoogtestages, loopanalyses, voedingsadvies… In de Bakala Academy worden sporters van verschillende niveaus letterlijk van kop tot teen onder de loep genomen. Eén van de meest gebruikte testopstellingen bij wielrenners en triatleten is de isokinetische krachttest. Isokinetisch slaat op de vaste trapfrequentie, x aantal toeren per minuut, die de renners tijdens de proef verzetten.

“Met deze test krijgen we een accuraat beeld van het vermogen van de renner”, zegt Peter Hespel, professor inspanningsfysiologie. “Op bepaalde momenten in de wedstrijd, bijvoorbeeld in een ontsnapping of in de eindspurt naar de finish, moeten renners hoge vermogens kunnen leveren. Bij deze krachttest doen de renners zes maximale inspanningen van telkens vijf seconden. Elke inspanning gebeurt aan een andere trapfrequentie, van 40 tot 140 toeren per minuut.”

“De originele opstelling werd jaren geleden ontwikkeld aan de Faculteit Bewegings- en Revalidatiewetenschappen. De test is uniek in de onderzoeks- en wielerwereld omdat de renners hun eigen, op maat gemaakte fiets kunnen gebruiken. Dat zorgt voor maximale prestaties en de meeste realistische resultaten.”

Ook Sander Van den dries van het productdesignbedrijf Comate merkte het potentieel van de test op. “Bij een bezoek aan Bakala Academy twee jaar geleden viel mijn oog op de opstelling waaraan een motor en een computer gekoppeld waren. Het concept bleek uniek te zijn, maar het ontwerp was duidelijk nog voor verbetering vatbaar. Alleen was er geen budget om aan de slag te gaan. Daarom besloten we om een project in te dienen bij de provincie voor subsidies.”

En met succes want het werd weerhouden als één van de vijf innovatieprojecten die in 2015 op steun konden rekenen. “De subsidie van de provincie Vlaams-Brabant, bijna 68.000 euro, is goed voor de helft van het totale budget”, zegt gedeputeerde voor economie Marc Florquin. “Dit project is een mooi voorbeeld van hoe samenwerking tussen kennisinstellingen, bedrijven en overheden kan leiden tot een innovatief en marktgericht resultaat.”

Na twee jaar is het volledig vernieuwde testsysteem nu klaar voor gebruik. “Zowel de mechaniek als de software is gemoderniseerd en geoptimaliseerd”, legt Van den dries (Comate) uit. “Een van de grote uitdagingen was de keuze van de zware motor die de renners aan een vast toerental doet trappen. Ook de stabiliteit en veiligheid van de opstelling was een cruciale factor. We zijn heel trots dat dit unieke testsysteem nu ook een passend ontwerp heeft dat aansluit bij de expertise en stijl van de Bakala Academy.”

Op de officiële voorstelling mocht Quick-Step Floors-renner Laurens De Plus de opstelling een eerste keer uittesten.

  Bekijk hier enkele sfeerbeelden.

  Economie


  Meer foto's

 Nieuwsbrief

" Socialisme beleef je met je hart en
voer je uit met je verstand. " Logo spa