Helden van de zorg

De provincie Vlaams-Brabant moet bijna afscheid nemen van welzijn, armoede, gezondheid en gelijke kansen. Maar dat gebeurt niet zonder een afscheidsfeest waarbij wij iedereen willen bedanken voor de fantastische jaren en de mooie verwezenlijkingen. Wij wensen jullie het allerbeste!

  dinsdag 28 november 2017

De verwezenlijkingen die wij de afgelopen vijftien- twintig jaar binnen welzijn, armoede, gezondheid en gelijke kansen volbracht hebben, zijn ongelofelijk. Een paar weken terug vierden wij 10 jaar Holebifilmfestival Vlaams-Brabant. We maakten toen een round-up van 15 jaar provinciaal holebibeleid.

"Wij waren de eerste provincie met aandacht voor holebi's in de beleidsnota", zegt Marc Florquin, gedeputeerde voor gelijke kansen en armoede.

Binnen het gelijke kansenbeleid ging veel aandacht naar de aanpak en de preventie van partnergeweld. Hiervoor bouwden wij een stevig netwerk uit met politie, justitie en hulpverlening. Ook binnen de gezondheid liepen wij voorop. Initiatieven in Vlaams-Brabant ontwikkeld, werden laten over heel Vlaanderen uitgerold.

"De focus op het terugdringen van de gezondheidkloof tussen arm en rijk is altijd de rode draad geweest in ons gezondheidsbeleid. Want gezondheid is een basisrecht. Het mag nooit een privilege worden voor wie het zich kan veroorloven. Die visie stond voor ons steeds centraal. Die grondgedachte inspireerde talloze acties", aldus Marc Florquin.

Onder de impuls van de provincie werden er wijkgezondheidscentra opgericht in Vilvoorde, Tienen en Leuven. Ook sensibiliseren en preventie waren een constante binnen onze gezondheidswerking. Via screenings en vaccinatiecampagnes, maar ook met initiatieven rond bijvoorbeeld gezonde voeding, voeldoende bewegen, veilig zonnen en natuurlijk de drugpreventie. Omdat preventieprojecten in het verleden vrijwel uisluitend in de steden liepen, stimuleerde de provincie gemeenten om samen een preventiewekers in te schakelen.

"Emancipatie, participatie en empowerment zijn altijd onze invalshoeken geweest. Ervaringsdeskundigen speelden steeds een hoofdrol. Vlaams-Brabant was dan ook de werkplek van het allereerste Team voor Advies en Ondersteuning. Iets waar wij zeer fier op mogen zijn", besluit Marc Florquin.  

  Bekijk hier enkele sfeerbeelden.

  Gelijke kansen en armoede


  Meer foto's

 Nieuwsbrief

" Socialisme beleef je met je hart en
voer je uit met je verstand. " Logo spa