Mensen en de kracht van ontmoeting. Verhalen die armoede een gezicht geven

De provincie Vlaams-Brabant publiceert met ‘Mensen en de kracht van ontmoeting’ een bundel met verhalen over mensen in armoede. De brochure moet aanzetten om armoede te bestrijden.

  dinsdag 21 november 2017

Vorige maand werd het dossier ‘Armoede in Vlaams-Brabant’ gepubliceerd. Het is een dossier vol cijfers, tabellen en kaarten die een scherp beeld brengen van de armoede in onze regio.

Maar armoede is natuurlijk veel meer dan inkomensstatistieken of werkloosheidstabellen. Achter de cijfers schuilen mensen met elk hun eigen verhaal. Soms schetsen verhalen veel beter dan cijfers hoe sterk armoede ingrijpt in het leven van mensen. Ze geven als het ware een gezicht aan dit onrecht, zegt Marc Florquin, gedeputeerde voor gelijke kansen en armoedebeleid.

Daarom bundelde de provincie Vlaams-Brabant een aantal portretten in een verhalenbundel MENSEN en de kracht van ontmoeting. Het zijn verhalen van tegenslag, maar ook van moed en doorzettingsvermogen.
Deze verhalen werden door de CAW’s Oost-Brabant en Halle-Vilvoorde opgetekend in de inloopcentra en de basiswerkingen in Vlaams-Brabant.

Wat we hieruit leren is dat iedereen in armoede kan verzeilen, door ziekte, ontslag of een scheiding. Toch vertrekt niet iedereen gelijk aan de start. Wie in armoede opgroeit loopt eigenlijk een levenslange inhaalrace. En dat wordt helaas maar al te vaak vergeten.

Vanaf 1 januari 2018 is armoedebeleid geen provinciale bevoegdheid meer. Toch blijft het belangrijk om binnen een provinciale context te kijken hoe maatregelen en acties binnen andere beleidsdomeinen de situatie van kwetsbare mensen kunnen verbeteren, besluit gedeputeerde Marc Florquin.
 

  Gelijke kansen en armoede

 Nieuwsbrief

" Socialisme beleef je met je hart en
voer je uit met je verstand. " Logo spa