Provinciehuis in regenboogkleur geeft aftrap Holebifilmfestival

2017 is een dubbel jubileum voor het Vlaams-Brabants holebibeleid. In 2002 was Vlaams-Brabant de eerste provincie om de holebi’s op te nemen in het beleidsplan. In 2008 kreeg het Leuvens filmfestival een provinciale make-over en werden er ook films vertoond in Aarschot, Halle en Diest. Om dit te vieren wordt het Provinciehuis in Leuven verlicht in de regenboogkleuren tijdens het holebifilmfestival van 10 tot 26 november 2017. Een mooi ‘afscheidscadeau’ voor 15 jaar provinciaal holebibeleid.

  woensdag 8 november 2017

Laagdrempelig sensibiliseren voor minder homofobie

Het Holebifilmfestival is klaar voor zijn 17de editie. Met 26 langspeelfilms, 21 kortfilms, 1 documentaire, 5 podiumvoorstellingen en 3 evenementen stonden nooit meer activiteiten op het programma. Het festival vindt plaats van 10 november tot en met 3 december op 13 locaties. Leuven is het ankerpunt maar er zijn er ook voorstellingen in 10 andere gemeenten in Vlaams-Brabant, namelijk Aarschot, Diest, Dilbeek, Halle, Kortenberg, Londerzeel, Sint-Pieters-Leeuw, Tienen, Vilvoorde en Wezembeek-Oppem. Bovendien strijkt het festival voor het eerst ook neer in Mechelen en Sint-Truiden.

‘Het Holebifilmfestival ijvert voor meer aanvaarding en integratie van holebi’s en transgenders in onze samenleving. En dat is nodig, want holebi’s en transgenders worden in de praktijk nog lang niet geaccepteerd, zo blijkt onder meer uit de recentste cijfers van Unia’, zegt Leen Demonseau, woordvoerster van het Holebifilmfestival. ‘Meer dan veertig procent van deze mensen hebben bovendien al te maken gehad met mentale issues. Daar maken we ons toch wel zorgen om. Holebi of transgender zijn vinden wij de meest normale zaak ter wereld. Helaas denkt niet iedereen daar zo over. Er is dus nog een lange weg te gaan en sensibiliseren blijft nodig. Sensibiliseren doen we dan ook onder meer met het Holebifilmfestival, een festival met een laagdrempelig filmaanbod en andere culturele activiteiten’.

Provincie pionier voor homoseksualiteit- en transgenderthema’s

‘We hebben als provincie altijd een pioniersrol gespeeld om de thema’s homoseksualiteit en transgender dichter bij de mensen te krijgen’, zegt Marc Florquin, gedeputeerde voor gelijke kansen. ‘Zo waren we bijvoorbeeld de eerste provincie om holebi-thema’s op te nemen in ons beleidsplan’.

Enkele hoogtepunten:

  • 2002: de provincie Vlaams-Brabant is de eerste provincie die holebi’s in de beleidsnota opneemt voor deze doelgroep een provinciale medewerker deels vrijstelt
  • 2003: start driemaandelijks provinciaal holebi-overleg tussen de provincie en de Vlaams-Brabantse holebi-verenigingen en begin van samenwerking met talrijke gezamenlijke acties.
  • 2008: oprichting Vlaams-Brabantse holebikoepel en nieuwe huisvesting met een boost in de samenwerking en start van het Vlaams-Brabants holebifilmfestival met de eerste voorstellingen in Aarschot, Halle en Diest.
  • 2008: lancering ‘gender in de blender’
  • 2009: provincie is tweede voor de Rainbow Award als holebivriendelijke onderneming
  • 2011: de regenboogvlaggenactie n.a.v. 17 mei, Internationale Dag tegen Homofobie, is een groot succes. De provincie wordt hiervoor genomineerd met de çavaria award
  • 2012: studiedag transgender voor politie en realisatie brochure
  • 2014: HIV-laat je testen campagne
  • 2015: uitwisselingsproject Vlaams-Brabantse en Letse jongeren en realisatie film “gender in the blender”
  • 2016: “Lou”, een educatief pakket voor kleuters over (gender)diversiteit

Sector is provincie dankbaar

‘Wij willen de provincie hartelijk bedanken voor de fijne samenwerking en broodnodige ondersteuning. Dankzij de intensiever betrokkenheid van de medewerkers van Vlaams-Brabant hebben we ontelbare malen superleuke educatieve projecten kunnen uitvoeren. Dat valt letterlijk te vertalen naar een betere lokale leefwereld voor heel wat holebi's en transgenders, en dat is onbetaalbaar’, zegt Chris Mazarese, woordvoerster van het Holebihuis Vlaams-Brabant.

Toekomst is onzeker

'Maar het gelijke kansenbeleid, en daarmee ook het holebibeleid, wordt door de interne Vlaamse staatshervorming onttrokken aan de provincies en overgeheveld naar Vlaanderen. Hierdoor is ook de toekomst van het Holebifilmfestival onduidelijk’, besluit gedeputeerde Marc Florquin.
 

Meer info: www.holebifilmfestival.be

  Gelijke kansen en armoede

 Nieuwsbrief

" Socialisme beleef je met je hart en
voer je uit met je verstand. " Logo spa