Wijk Slachthuis Diest krijgt energie-neutrale renovatie dankzij Europa

De sociale huisvestingsmaatschappij Diest-Uitbreiding gaat 60 appartementen in de wijk Slachthuis in Diest renoveren tot Bijna Energie Neutrale-appartementen, met de steun van het Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling.

  maandag 25 september 2017

De wijk Slachthuis is gebouwd in 1970. Er is geen dakisolatie, de appartementen zijn verouderd en vragen veel onderhoud. Oorspronkelijk dacht Diest-Uitbreiding enkel dakisolatie te installeren en onderhoudswerken uit te voeren in de appartementen in de Slachthuis-wijk. Maar dankzij de subsidie van het Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling (EFRO) hebben ze nu de middelen voor een volledige renovatie.

Alle woningen Bijna Energie Neutraal tegen 2050

Door de totaalrenovatie worden de appartementen volledig voorzien van isolatie, hernieuwbare energie, een nieuwe verwarmingsinstallatie, nieuwe keukens en badkamers en aanpassingen voor de brandveiligheid.

Europa legt ‘Bijna Energie Neutraal’-eisen op voor alle renovaties tegen 2050. Deze 60 appartementen zullen als voorbeeld dienen voor toekomstige renovatieprojecten’, zegt Marc Florquin, gedeputeerde voor EFRO-programma’s.

De gebouwen zijn immers vergelijkbaar met andere appartementencomplexen van Diest-Uitbreiding en andere bouwmaatschappijen. ‘Het is een voorbeeldproject op vlak van energie-neutrale renovatie. Door het energieverbruik voor en na de renovatiewerken te monitoren zullen we inzichten verwerven over de effectieve besparingen. Heel interessant voor ons want het volledig patrimonium van Diest-Uitbreiding zal gerenoveerd worden tot lage energiewoningen tegen 2050’, zegt Willem van Damme, directeur van Diest-Uitbreiding.

Positieve impact op de bewoners en omgeving

Diest-Uitbreiding wil kwalitatieve en betaalbare woningen realiseren om te verhuren aan mensen met onvoldoende financiële middelen.

‘De renovatie geeft een positieve uitstraling aan de buurt en dient als voorbeeldfunctie voor de omgeving’, zegt gedeputeerde Marc Florquin.

Renovatie dankzij Europese middelen

De renovatie van de wijk Slachthuis is gefinancierd binnen het programma EFRO Vlaanderen. Dit project past binnen de doelstelling ‘Bevorderen van overgang naar koolstofarme economie’ van dit programma. EFRO investeert 839.384 euro in het project, 40% van de totale investering.

Meer info: www.vlaamsbrabant.be/europa

  Bekijk hier enkele sfeerbeelden.

  Europa


  Meer foto's

 



Nieuwsbrief

" Socialisme beleef je met je hart en
voer je uit met je verstand. " Logo spa