3 scholen en 3 bedrijven dichten kloof tussen onderwijs en arbeidsmarkt

Gedeputeerde Marc Florquin zette de winnaars van het plusproject in de bloemetjes

  donderdag 8 juni 2017

Drie bedrijven, Colruyt, Siemens en Zorg Leuven, en drie scholen, Technisch Atheneum Halle, CLW Castor Vilvoorde en GO! Atheneum Tienen, winnen de wedstrijd van de provincie Vlaams-Brabant met goede praktijkvoorbeelden om de kloof tussen onderwijs en arbeidsmarkt te helpen dichten. Vandaag werden ze in de bloemetjes gezet.

Bedrijven hebben grote tekorten aan gespecialiseerd technisch personeel terwijl tegelijkertijd scholieren en studenten de arbeidsmarkt betreden die (nog) niet over de juiste kwalificatie beschikken om zeker te zijn van een goede job.

‘Jongeren stimuleren en opleiden in een degelijke technische opleiding is daarom zeer belangrijk. Op die manier zijn ze mee met de nieuwste ontwikkelingen binnen de bedrijfstakken en kunnen ze met de beste toekomstverwachtingen de maatschappij instappen’, zegt Marc Florquin, gedeputeerde voor onderwijs en economie.

We riepen zowel scholen als bedrijven via een jaarlijkse wedstrijd op om goede praktijkvoorbeelden met ons te delen. Het gaat om een wedstrijd om scholen en bedrijven op basis van geleverde prestaties te belonen in hun inspanningen om school en arbeidsmarkt dichter bij elkaar te brengen. De winnende projecten kregen elk 1.000 euro. Met hun project kunnen ze andere scholen en bedrijven aanzetten tot nieuwe initiatieven.

Concreet gaat het om initiatieven die scholen ertoe aanzetten jongeren zicht te laten krijgen op en kennis te laten maken met de arbeidsmarkt door goede contacten op te bouwen met bedrijven, leerkrachten stages te laten doen, leerlingen effectief naar de werkvloer brengen voor stage of werkplekleren. Anderzijds stimuleren we ook bedrijven om het onderwijs kennis te laten maken met de realiteit van de werkvloer via bedrijfsbezoeken, stageplaatsen en verbetering van de opvang van leerlingen in een bedrijf.

De provincie Vlaams-Brabant ontving goede praktijkvoorbeelden van 9 scholen en 3 bedrijven

Een jury, bestaande uit vertegenwoordigers van de provincie, VDAB, VOKA en RTC Vlaams-Brabant, bekroonde uiteindelijk de projecten van 3 scholen en 3 bedrijven:

  • Technisch Atheneum Halle voor hun samenwerking met BMW
  • CLW Castor Vilvoorde met Klustor een klusjesdienst voor en door leerlingen
  • GO! Atheneum Tienen met hun project om ASO-leerlingen in contact te brengen met ondernemingen die nood hebben aan ingenieurs
  • Siemens uit Huizingen voor hun ondersteuning van STEM-richtingen
  • Zorg Leuven voor hun workshops over thuis- en ouderenzorg
  • Colruyt Group uit Halle voor hun traject ‘praktijkles op verplaatsing’

Bekijk hier de bijlage het overzicht van de winnende projecten.

  Bekijk hier enkele sfeerbeelden.

  Onderwijs


  Meer foto's

 Nieuwsbrief

" Socialisme beleef je met je hart en
voer je uit met je verstand. " Logo spa