Te laat voor Vlaams-Brabant? Minister De Block laat weer nieuwe wijkgezondheidscentra toe

 

Na lang wachten is het zover: minister van volksgezondheid Maggie De Block (Open VLD) geeft haar verzet tegen de oprichting van nieuwe wijkgezondheidscentra op.

  dinsdag 23 januari 2018

In de audit van KPMG die De Block besteld had stonden immers geen argumenten die een verderzetting van het moratorium konden verantwoorden. Geen verrassing voor zowat iedereen in de sector.

De tegenstand van De Block had dan ook heel weinig met de feiten te maken, maar was puur ideologisch geïnspireerd. Gratis gezondheidszorg klinkt namelijk gruwelijk in de oren van de blauwe excellentie en haar achterban. Want aan alles moet je een centje kunnen verdienen. Zelfs wanneer zo mensen door de mazen van het net dreigen te vallen. Collateral damage van de vrije markt, die de minister er graag bijnam. Ze stond dan ook zo lang mogelijk op de rem.

Uiteindelijk laat De Block haar verzet varen. Een beslissing die ik toejuich, maar die toch een wrange nasmaak heeft. Want in het budget van de provincie Vlaams-Brabant voorzagen wij de voorbije jaren middelen om de opstart van nieuwe wijkgezondheidscentra mogelijk te maken. En in het werkveld stonden enthousiastelingen te trappelen om de sprong te wagen. Maar door het moratorium lag het laatste anderhalf jaar alles noodgedwongen stil. Nu de erkenningsstop wordt opgeheven is de provincie niet langer bevoegd voor het gezondheidsbeleid. Het is dan ook de vraag of die nieuwe centra er nog komen. Voor de gezondheid van de Vlaams-Brabanders een gemiste kans. Een zware verantwoordelijk voor een minister van volksgezondheid.

  Gezondheid

 Nieuwsbrief

" Socialisme beleef je met je hart en
voer je uit met je verstand. " Logo spa